Eerste hulp bij stemproblemen

Het Emergency Aid programma van Complete Vocal Technique is speciaal ontwikkeld voor zangers met stemproblemen. Stemproblemen zoals heesheid, irritatie, zwelling, stemverlies, knobbeltjes etcetera ontstaan door tal van oorzaken: overbelasting, vermoeidheid, verkoudheid, infectie, allergie, stress, emoties, maar vaak ook het (onbewuste) gebruik van verkeerde zangtechniek.

Het krijgen van stemproblemen net voor of tijdens een optreden of studio opname is heel vervelend en stressvol. Tijdens een Emergency Aid sessie gaan we op een rustige manier terug naar de basis van gezond stemgebruik en het zingen zonder ongewenste en ongecontroleerde (spier)spanningen. Ik stel je eerst een aantal vragen om een duidelijk beeld te krijgen van je klachten en wat wel en niet (meer) mogelijk is. Daarna zullen we door middel van een aantal oefeningen balans brengen in je ademhaling/-steun en je stem stap voor stap weer gezond laten functioneren.

Bij 90% van de heesheidgevallen is het mogelijk om met een Emergency Aid sessie binnen 2 à 3 uur weer zonder problemen te zingen en het optreden of de studio opname uit te voeren.

Saskia Bak

Heb je last van je stem? Ben je hees en heb je binnenkort een optreden?

Heb je advies nodig over gezond stemgebruik of heb je dringend eerste hulp bij stemproblemen nodig?
Bel dan 0641840549. Ik help je graag, ook op locatie!

Testimonial: Zanger Bart Lever over stemproblemen, zijn ervaringen met het Emergency Aid programma en Saskia als coach:

"Ik vind het super leuk om dingen te leren. Er is niks mooiers dan onbewust bezig te zijn met iets en ineens te realiseren dat je een vaardigheid hebt die je nog niet had of iets beter kan dan vorige week. Het is daarom ook een groot cadeau als iemand je daarin kan helpen. Ik geloof dat je altijd zelf de stap moet zetten, maar boy o boy wat maakt het een verschil als je even de goeie aanwijzing krijgt of ondersteuning daar waar je het nodig hebt. Dat is wat Saskia Bak voor je kan doen met zangles: ze maakt je bewust van je eigen lichaam en de klank die je daarmee kan maken en hoe je dat zonder pijn of problemen kan doen.

 

Maar wat te doen als iemand al met pijn en problemen loopt te zingen? Recent had ik het genoegen aan een prachtige musical mee te doen en daarvoor een aantal mooie nummers ten gehore te brengen, waaronder zelfs een prachtige solo die op mijn stem geschreven was. Als jonge slapeloze papa had ik echter tegen de tijd dat het zover was een lekker verkoudheidje en ging ik met wat spanning de eerste avond de planken op. Een avondje lekker knijpen om er doorheen te komen en voila: de volgende ochtend had ik een stem waar Tom Waits alleen maar van kan dromen. Als je een jaar naar iets toewerkt en vermoed dat je jezelf 4 voorstellingen lang niet eens verstaanbaar kan maken, laat staan dat je kan zingen is dat behoorlijk deprimerend.

 

Gelukkig was de redding nabij in Saskia Bak. In eerste instantie luisterde zij aandachtig naar alles wat ik niet meer kon zeggen en zorgde zij ervoor dat de wanhoop een beetje afzwakte naar een mild gevoel van ellende. Vervolgens verlegde zij de focus naar de technische kant van zaken - ik hield daarmee op de zaken erger te maken en we gingen voorzichtig wat geluid produceren. Een uur of twee later had ik er dankzij Saskia vertrouwen in dat ik in ieder geval mijn dialogen verstaanbaar zou kunnen afleveren.

 

Het uiteindelijk resultaat had ik niet geloofd als je het me die ochtend verteld had: niet alleen hield ik het 4 voorstellingen vol, ik kon weer met plezier zingen en spelen en kreeg positievere reacties op zang en spel dan ik menig maal met heldere stem heb mogen ontvangen. Dus zeg ik hier publiekelijk wat ik persoonlijk al een paar keer te vaak heb gezegd: Saskia dank dank dank voor jouw vertrouwen en aandacht! Deze voorstellingen staan voor mij nu te boek als een persoonlijke overwinning die zonder jou niet mogelijk was geweest!"

 

Scroll to Top