Complete Vocal Technique

Complete Vocal Technique (CVT) is een baanbrekende en innovatieve zangmethode uit Denemarken ontwikkeld door Cathrine Sadolin, geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is in de (zang)stem, zowel professionals als beginners. De techniek kan worden gebruikt in alle zangstijlen en is gebaseerd op meer dan 30 jaar onderzoek over de stem en gezond stemgebruik. Op dit moment is het Complete Vocal Institute in Kopenhagen, Denemarken met vele branches in andere Europese landen, het grootste zanginstituut voor professionele en semi-professionele zangers en zangeressen in Europa.

CVT gaat er vanuit dat zingen niet moeilijk is en iedereen kan leren zingen. De techniek is gebaseerd op anatomie en fysiologie en werkt vanuit het principe dat je alle geluiden die de menselijke stem kan maken op een gezonde manier kunt toepassen. Zingen moet altijd comfortabel aanvoelen. Als zingen of een zangoefening pijn doet of niet goed voelt, is het stemgebruik niet goed.
CVT is opgebouwd uit vier onderwerpen: de drie basis principes (ademsteun, twang, geen kaak- en lipspanning) om gezond stemgebruik veilig te stellen, de vier stemfuncties (neutral-curbing-overdrive-edge) om de modus te kiezen waarin je zingt, klankkleur om de klank van je stem lichter of donkerder te kleuren, en vocale effecten (grunt, screams, rattle, growl, distortion, vibrato, ornamentatie, toegevoegde lucht, vocal break, creak/creaking) om specifieke klanken te produceren die je expressie vergroten. Hieronder het overzicht van de techniek en een aantal filmpjes waarin Cathrine Sadolin de techniek verder uitlegt.

Complete Vocal Technique
CVT app

De nieuwste versie van de Complete Vocal Technique App is grondig bijgewerkt ten opzichte van de eerdere versies, en is bijna herschreven van A-Z. Nieuw onderzoek en ervaring van het werken met CVT op vele verschillende zangers is de basis voor vele wijzigingen en verfijningen.

Wil je naast mijn praktijklessen meer weten over Complete Vocal Technique, geluidsvoorbeelden horen en oefeningen doen?
Dan kun je via de button hieronder de (gratis) introduction app downloaden.

Interessante video's over Complete Vocal Technique

Scroll to Top